Fernando Ricksen

Fernando Ricksen is een voormalig Nederlands profvoetballer en speelde van 1993 tot en met 2011 op professioneel niveau. Hij kwam achtereenvolgens uit voor Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers, Zenit Sint-Petersburg en eindigde zijn voetbalcarrière weer bij Fortuna Sittard. Ook speelde hij twaalf interlands voor het Nederlands Elftal. Hij won in totaal 13 prijzen, waaronder de UEFA Cup met Zenit Sint-Petersburg in het seizoen 2007/2008.

Persoonlijk leven

Ricksen groeide op in een arbeidersgezin in Heerlen en kende daar een moeilijke jeugd. Hij brak met zijn ouders en verhuisde hij naar Alkmaar. In 2000 trouwde hij met Graciela L’Ami.

In zijn periode in Glasgow werd Ricksen veel gezien in het uitgaansleven. Hij raakte daar verslaafd aan alcohol, cocaïne en vrouwen. Ondanks zijn persoonlijke problemen, bleef hij een vaste waarde bij zijn club. In 2005 ondernam hij zijn eerste pogingen om af te komen van zijn verslavingen. Ook zat hij in 2006 in een afkickkliniek. Echter raakte hij bij Zenit Sint-Petersburg wederom zwaar aan de drank. In 2009 liep zijn relatie op de klikken en in 2014 trouwde hij met de Russische Veronika met wie hij dat jaar ook een dochter kreeg.

Ziekte ALS

Ricksen maakte op 30 oktober 2013 in de Wereld Draait Door bekend dat hij lijdt aan de neurologische ziekte ALS. Deze bekendmaking sloeg wereldwijd in als een bom. Hij kreeg van alle kanten steunbetuigingen, en hier haalde hij zelf ook veel steun uit. Op zijn website zei hij: “Ooit zal er iemand de eerste zijn die deze verschrikkelijke ziekte verslaat én overleeft. Laat ik die persoon dan maar zijn. Ik blijf de fighter die ik altijd ben geweest”.

In mei 2014 werd er in Sittard een erewedstrijd gespeeld voor Ricksen. Hij viel hier zelf in de laatste minuten in. Ook kreeg hij een standbeeld in januari 2018.

Inmiddels strijd Ricksen nog altijd tegen deze verschrikkelijke ziekte. Door deel te nemen aan ons evenement of te doneren, helpt u de stichting enorm! Alvast bedankt.

Leave your thought

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *